Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!
Strony WWWSerwery VPSDomenyHostingDarmowy Hosting CBA.pl

Matka Teresa z Kalkuty

„Dawać samego siebie to więcej, niż tylko dawać”

Matka Teresa urodziła się 27 sierpnia 1910 roku w Skopje, w Jugosławi. Na Chrzcie Świętym otrzymała imię Ganxhe, co w tłumaczeniu na język polski znaczy Agnieszka. Jej ojciec był bogatym kupcem i właścicielem przedsiębiorstwa budowlanego. Matka wywodziła się z zamożnej albańskiej rodziny. Matka Teresa miała starszego brata i młodszą siostrę. Ich rodzinny dom był otwarty dla wszystkich, a zwłaszcza dla ludzi biednych. Jedną z najważniejszych części ich rodzinnego życia była modlitwa i regularny udział we Mszy Świętej. Rodzice Matki Teresy wkładali wiele starań, aby ich dzieci były wrażliwe na ludzką biedę. Raz w tygodniu dzieci wraz z mamą odwiedzały chorych w mieście i zanosiły im ubrania oraz jedzenie. Ganxhe angażowała się w życie parafii, śpiewała w chórze, grała na gitarze i pisała wiersze. Była najlepszą uczennicą w klasie. W 1919 roku nagle zmarł ojciec Agnieszki. Pierwsze lata po jego śmierci były bardzo ciężkie dla całej rodziny. Jednak starania matki, która była kobietą o silnej wierze pomogły uporać się z trudnościami. Pierwszy raz głos powołania Matka Teresa usłyszała w wieku 12 lat. Wtedy jednak odsuwała od siebie tę myśl i nie chciała zostać zakonnicą. Dopiero w wieku 18 lat posłuchała wołania Pana. W sierpniu 1928 roku Ganxhe wyjechała na rekolekcje do sanktuarium Matki Bożej w Letnicy. Tam to po kilku dniach modlitwy ostatecznie podjęła decyzję o wyjeździe na misje i oddaniu swego życia Bogu poprzez życie w zakonie. W październiku 1928 roku Agnieszka rozpoczęła postulat w Zgromadzeniu Sióstr Loretanek w Irlandii, które zajmowały się kształceniem nauczycielek do szkół elementarnych w Indiach. Otrzymała imię zakonne: Maria Teresa od Dzieciątka Jezus. Po ślubach wieczystych w 1937 roku s. Teresa rozpoczęła pracę jako nauczycielka geografii i historii w St. Mary-High School w Kalkucie. W 1944 roku zostały jej powierzone obowiązki dyrektorki szkoły. We wrześniu 1946 roku siostra Teresa jadąc przepełnionym pociągiem na coroczne rekolekcje w DarMariajeeling miała okazje oglądać tłumy ludzi w skrajnej nędzy. Wtedy to w swym sercu usłyszała głos Chrystusa wzywający ją do nowej pracy wśród najbiedniejszych. Jednak przez dwa lata arcybiskup Kalkuty nie wyrażał zgody na opuszczenie klasztoru przez siostrę Teresę. Dopiero w lipcu 1948 przyszła pozytywna odpowiedź z Watykanu. Rankiem 16 sierpnia 1948 roku siostra Teresa opuściła klasztor. Była sama, bez dachu nad głową, pracy i pieniędzy. Odbyła kurs pierwszej pomocy organizowany przez siostry misjonarki od św. Agaty i rozpoczęła swoją posługę najuboższym. Najczęściej byli to chorzy, pokryci ranami i trądem. Matka Teresa widziała w nich cierpiącego Jezusa, który oczekuje pomocy. Dla niej wszyscy ci ludzie byli dziećmi Bożymi, dlatego pragnęła, aby odchodzili z tego świata z przekonaniem, że ktoś ich kocha.

Na początku 1949 roku do Matki Teresy przyłączyły się pierwsze młode dziewczyny. Był to początek nowego zgromadzenia: Misjonarek Miłości, które zatwierdził papież Pius XII 7 października 1950 roku w dzień Matki Bożej Różańcowej. Podstawą duchowości Misjonarek Miłości stało się szukanie całym sercem, poprzez szczególną obecność Matki Bożej, jedności z Jezusem w tajemnicy Jego Pragnienia na Krzyżu. Program formacji zakonnej miał prowadzić do zaspokajania nieskończonego pragnienia Jezusa, miłowania ludzi. Siostry osiągają to przez życie w czystości, dzielenie ubóstwa Syna Bożego, podporządkowanie się woli Bożej w miłującej ufności, a także przez całkowite oddanie i radość ducha w wolnej służbie najbiedniejszym. Matka Teresa często powtarzała, że ludzie nie są głodni tylko chleba, ale przede wszystkim miłości, są obdarci nie tylko z ubrania, ale z ludzkiej godności, nie tyle są bezdomni, że nie mają domów z cegieł, ale bezdomni będąc odtrąceni, niechciani, niekochani. Misjonarki Miłości zajęły się pielęgnacją chorych i umierających, nauczaniem ubogich i cierpiących „dzieci ulicy”, odwiedzaniem i troszczeniem się o żebraków, trędowatych i ich dzieci, dawaniem schronienia opuszczonym, bezdomnym i niekochanym. W miarę upływu czasu wspólnota otwierała nowe domy poza Kalkutą, a w 1965 roku pierwszy dom poza Indiami w Wenezueli: następnie Rzymie, Tanzanii, Jordanii, USA, Jugosławii itd. W 1979 roku Matka Teresa otrzymała Pokojową Nagrodę Nobla. Dzięki temu wiele krajów otworzyło swe drzwi dla sióstr. Pierwszy dom w Polsce Misjonarki Miłości otworzyły w 1983 roku. Obecnie mają w naszym kraju 5 placówek (2 w Warszawie, 1 w Zaborowie, Katowicach i Szczecinie). Matka Teresa zmarła w opinii świętości 5 września 1997 roku w Kalkucie. 19 października 2003 roku Ojciec Święty Jan Paweł II podczas Mszy Świętej na Placu św. Piotra włączył Matkę Terese do grona błogosławionych. Dzięki jej postawie świat bardziej otworzył się na przesłanie o braterskiej miłości i zaakceptował ubogą pracę miłości – znak Ewangelii.

MATKA TERESA Z KALKUTY
MATKA TERESA Z KALKUTY i  Jan Paweł II